2017. december 8., péntek

Vasárnapi hóesés




 Nagy fakopáncs 

 Erdei pinty

 Széncinege

 Hóesés

December elsejével nem csak a naptár szerint köszöntött be a tél, hanem az időjárás is a legszebb, és a télhez legméltóbb arcát mutatta. Az égbolton napról-napra súlyos, szürke fellegek gyülekeztek, melyekből könnyed tánccal, apró pihékben hullott a hó. A kitartó, órákon át tartó havazásnak hála, a természet ösvényeit és a kiskertemet is szép vastag, több mint 10 centiméteres puha, fehér lepel fedte be.
Vasárnap reggel, amikor kitekintettem az ablakon, éppen a szürkület kezdett szedelőzködni, az égboltot pedig alacsonyan úszó sötét felhők ülték meg, olyan igazi, szürke hófelhők, melyek nagy havazás ígéretét hordozzák magukban. Kora délelőtt volt, amikor az első hópehely utat tört magának, majd sorra követni kezdték őt a többiek. Pillanatok alatt olyan sokan lettek, és olyan gyorsan hullottak alá, hogy alig lehetett az erdőig ellátni. Könnyed táncuk olyan fenséges szép látványt nyújtott, hogy csak álltam és figyeltem őket, miközben pillanatról-pillanatra egyre vastagabb, puha takaróval fedték be a talajt.
Kiskertem etetőiben egész délelőtt nagy volt a sürgés-forgás, hiszen a természet ösvényeit takaró vastag hóban még sokkal nehezebb élelemhez jutniuk a madaraknak. Így a téli hónapokban, a rendszeresen megtöltött kis madáréttermeket nagyon nagy szeretettel látogatják a kis tollasok. Egész álló nap sorra érkeztek a széncinegék, a barátcinegék, a kékcinegék, a csuszkák, a nagy és a közép fakopáncsok, egész nagy csapatban tiszteletüket tették a szajkók, betértek látogatóba a fekete rigók, az erdei pintyek, a zöldikék, a meggyvágók, és kis kedvencem a fakusz is meglátogatott, aki úgy menetelt a cseresznyefán, mint egy aprócska katona. Voltak akik talajon eszegettek, voltak akik a függő etetőkből szedegették ki a napraforgómagot és az ipari tepertőt, és olyanok is akadtak, akiknek a fán logicsáló cinkegolyók nyerték el a tetszésüket, szomjukat pedig az itatóba kihelyezett friss vízzel, és a lédús almával csillapították. Öröm volt nézni a nagy sürgés-forgást, miközben a hó egyre sűrűbben, és egyre nagyobb pelyhekben hullott. Ez a december elejei vasárnap igazán szép téli időjárással, és bőséges madárvendéggel ajándékozott meg.   


 Szajkók az ipari tepertőn

Hegyi fakusz

 Barátcinege

 Szajkó

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése